Vyberte stránku

Drbnito

Funkce Drbnito je součástí aplikace Drbny. Čtenáři prostřednictvím této funkce mohou zaslat redakci tip na cokoliv, co se děje kolem nich. Funkce využívá asynchronní nahrávání souborů a umožňuje zaslat různé formáty videa, obrázků či souborů a to jako z galerie tak přímo pořízených přes konkrétní zařízení Android či Apple. Maximální velikost souboru je 200 Mb.

Jak funkci využívat

Stáhnetě si aplikaci Drbny a na ovládacím panelu klikněte na ikonku mluvícího panáčka. Následně se dostanete do formuláře, kde již stačí vyplnit potřebné údaje, souhlasit s všeobecnými podmínkami a odeslat formulář. Při výběru Fota (souboru) je možné zvolit, zda chcete využít galerii, soubory či pořídit snímek nebo video.

Zaslaný tip se okamžitě zobrazí v CMS daného webu a redakce s ním dalé může pracovat. Redaktorům daného webu zároveň přijde e-mailová notifikace o přidání nového tipu.

Slovní hodnocení

Obecné zhodnocení

Sběr tipů byl odstartován začátkem roku 2023 již s beta verzí Drbnito. Do redakce chodí různé tipy na články, přičemž se nejvíce jedná o téma charity, dopravy, krimi nebo kultury. Vedení projektu mělo větší očekávání ohledně tipů zaměřených na politické dění či kauzy, kterých doposud přišlo menší množší. Projektové vedení se v další fázi zaměří na propagaci projektu s cílem získat tipy právě z této oblasti.

Cílem tohoto projektu je především pokrýt zpravodajské pouště, tedy místa, která velké zpravodajské domy především z finančních důvodu opouští, a které jsou v České republice v současné době zpravodajsky nepokryté. Do redakcí nám přišlo 36,5 % tipů právě z těchto menších lokalit, kde zpravodajské pokrytí chybí.

V rámci marketingu jsme využili OOH kampaň v rámci vybraných sportovních celků, s kterými máme nastavenou marketingovou spolupráci. Dále proběhla kampaň na Spotify, která se však příliš neosvědčila. Propagace proběhla také prostřednictvím Facebookové PPC kampaně. Využili jsme také vlastní portály, na kterých jsme publikovali články s výzvou uživatelů k zasílání tipů.

Projekt dosáhl prvního milestonu, kterým byl kompletní vývoj a publikace projektu, tedy spuštění aplikace na Google Play a App Store. Aplikace je nyní volně ke stažení. Druhým milníkem byl ostrý provoz aplikace a sledování naplnění KPI, kterými byly počty zaslaných tipů do redakce a nově registrovaní uživatelé. Celkem bylo redakci zasláno 438 tipů na články, z kterých redakce připravila 37 výstupů. V období leden – červen se na našich portálech registrovalo 3512 nových uživatelů, z kterých 172 využilo právě tuto funkci. Tímto byl naplněn i druhý milestone projektu. Pro registrované uživatele jsme připravili také možnost zaslat dané redakci kompletní článek, nicméně tuto funkci již využívá více vydavatelů.

Projekt tohoto typu má velký potenciál jak pro nás, tak i pro celý trh nejen v České republice, ale také na celém celém světě. V rámci naší společnosti budeme s projektem dále pracovat a soustředit se především na jeho propagaci a motivaci uživatelů k zasílání tipů a otevírání nových témat.

Výzvy

V rámci vývoje a následného testování jsme se potýkali především s komplikacemi spojenými se zasílám větších souborů, přičemž bylo potřeba implementovat asynchronní nahrávání souborů. Komplikace nás provázeli také při umožnění zasílání souborů pořízených na zařízení, protože různá zařízení využívají různé formáty souborů. 

Další výzvou je propagace a motivace uživatelů k využivání Drbnito. Na toto bude potřeba využívat většího rozpočtu, než umožňoval rozpočet projektu. S tímto počítáme a na další práci s Drbnito se těšíme. 

Výsledky

(období leden – červenec 2023)