Vyberte stránku

Etický kodex

Jakožto redakce dodržujeme zásady etického kodexu, který je neměnný pro všechny členy redakce, včetně všech externích spolupracovníků. Na jeho dodržování dohlíží šéfredaktor, případně vydavatel.

Co tě zajímá?

Obsah webu

1. Pro redakci je prvotní objektivní informování o veškerém dění. Ani jedné straně nestraníme a o daném tématu informujeme vyváženě. Dáváme prostor oběma stranám, a to v poměru 1:1, 2:2, 3:3,…
2. Vždy je pro nás na prvním místě zájem čtenáře. Nejsme informačním kanálem politických stran či hnutí, firem ani jiných vlivných osob.
3. Každou informaci ověřujeme z důvěryhodných zdrojů. Neověřená nařčení nejsou pro nás relevantním zdrojem. Každé vydání nepravdivé informace poškozuje nejen dobré jméno novináře, ale především celé redakce.
4. Informace nezkreslujeme a nepřenášíme do nich osobní antipatie.
5. Dbáme na vhodné zvolení fotografie u každého článku.
6. Informace přinášíme v reálném čase, obsah staršího data tedy nevydáváme za nový. Pokud pracujeme se starším materiálem, ověřujeme jeho aktuálnost.
7. Redaktor je povinen, pokud je to zapotřebí, chránit identitu svých zdrojů.
8. Jako podstatné bereme informování o faktech, nikoliv vynášení soudů.
9. Jakákoliv úprava citací nesmí měnit význam tvrzení. Každé takové krácení důkladně zvažujeme.
10. Veškeré komerční texty označujeme vždy jako „PR text“.
11. Redaktor si vždy uchovává podklady a nahrávky rozhovorů ke konfliktním tématům, které později můžou sloužit v jakémkoliv dokazovacím řízení či soudním sporu.
12. U citlivých témat (vraždy, loupeže, znásilnění…) dbáme na dodržení „náhubkového zákona“, týkajícího se zveřejňování informací o obětech trestné činnosti.
13. Vyhýbáme se jakékoliv formě diskriminace ras, náboženství a podobně.

Vnitřní nastavení redakce

1. Dbáme na kontrolu textu a vydáváme pouze gramaticky správný obsah.
2. V případě, že se dozvíme o chybě v textu, neprodleně ji opravíme.
3. Za svou práci nepřijímáme dary od firem, politických hnutí a jiných třetích osob.
4. Jakémukoliv zveřejňování textů vlastních aktivit či organizací, ve kterých redaktor působí, předchází informování vydavatele.
5. Každý redaktor informuje o svém politickém angažmá vydavatele, který musí vyvrátit možný střet zájmů.
6. Pokud redaktorovi hrozí jakýkoliv střet zájmů, je o něm povinen informovat vydavatele.
7. Pokud redaktorovi hrozí jakýkoliv postih nebo trestní stíhání spojené s výkonem práce, je o tom povinen informovat vydavatele.
8. Jakékoliv materiály, důvěrné informace nebo podklady, které redaktor získá k výkonu své profese, nepoužívá ke svému vlastnímu obohacení.
9. Jakákoliv spolupráce s dalšími médii nepodléhá schválení redaktora, ale vydavatele.

Vystupování redaktora

1. Redaktor dbá na slušné vystupování nejen na veřejnosti, ale také na sociálních sítích, na telefonu a další elektronické komunikaci.
2. Redaktor si stojí za svým názorem v diskuzích, jakoukoliv změnu názoru či uznání chyby odůvodňuje.
3. Redaktor viditelně odděluje osobní názor od názoru redakce.

O Drbně

Drbna je punkerka a rebelka, ale pokud jí nezlobíš, bát se jí nemusíš. Naopak! Je tvoje kámoška, která je pozitivní, rychlá, svěží a zkrátka… tvoje!

Můžeš jí šeptat do ouška, ráda si poslechne, co máš na srdci. Určitě tě neodmítne, protože je… Drbna. A Drbna je všude tam, kde se něco šustne! Prostě chce všechno vědět jako první, aby mohla pustit informaci dál. Má totiž kolem sebe komunitu, která jí věří, která ví, že se na ní může spolehnout. Stejně tak Drbna na ni, ostatně mi můžeš i ty občas něco napsat.

Možná to vypadá, že si libuje v bulváru, ale je seriózní a nepravdu si od ní nepřečteš. Ale má také vlastní názor, kterým se ráda pochlubí. Je to holka, kterou zajímají příběhy obyčejných lidí, a která nehodlá být umlčena.

Možná u ní občas narazíš na nějakou reklamu či PR článek. Hned se nečerti… Nedokáže žít jen ze vzduchu a jako každá ženská si občas ráda zajde na dobré jídlo a koupí si líbivý hadřík. Co je ale nejdůležitější, bez inzerentů by sis neužil tak fajnový a nadupaný obsah, který ti nabízí.

Má taky pěkně ostré drápky! Je prostě jedinečná. Je drbna s velkým D! S ní budeš rychle… v obraze!

Diskuse

Nerada mlčí, proto můžeš počítat, že ti v diskuzi ráda odpoví. Poslal(a) jsi pěkný post? Lajkne ti ho! Sepsal(a) jsi konstruktivní kritiku? Určitě se nad sebou zamyslí, učí se z vlastních chyb!

Chceš vyjádřit svůj názor? Je ráda, že máš svoji hlavu a nestydíš se za to! Avšak… ačkoliv je opravdu šťastná, že žije v době svobodného slova, nějaká ta pravidla si nastavila.

Není svatá, ale všechno má své meze! Většina čtenářů jsou drahoušci, které má ráda. Občas se ale objeví hulvát, který jí zkazí náladu, a se kterým čas ztrácet nehodlá. Vlastně ano, vyšetří si čas, aby ho blokla.

Prostě přestřelíš jednou, plácne tě, přestřelíš podruhé, plácne tě oběma rukama, přestřelíš potřetí, letíš…

Jaká jsou její kritéria? Jednoduchá! Není zvědavá na rasismus, vulgarismy a hulvátství. Každý nesouhlas se dá napsat slušně. Věří, že jsi dostatečně chytrý(á) na to, abys argumentoval(a), nikoliv tupě urážel(a).

Také ale smaže spamy a nechtěnou reklamu. To snad chápeš, ne? Podobných expertů, kteří kazí celé drbňácké komunitě den, je naštěstí jen naprosté minimum. A je za to vděčná, protože borců, kteří dělají ve virtuálním světě ramena a na ulici se krčí ve stínu, je plný internet.

Takže shrnutí… Rasismus a hulvátství opravdu ne! Naopak podporuje aktivní přispěvovatele, konstruktivní kritiku, doplňování informací, vznik nových témat v diskuzích… Díky, že jsi dočetl(a) až sem, a těšíme se, až nám něco pěkného napíšeš. 😉